Een prachtig toernooi weer, het 35e Waling Dijkstra toernooi, met een mooi aantal deelnemers en een sterke winnaar, niet geheel toevallig dezelfde als de beide vorige jaren.
Toch zat er een verdrietige kant aan het gebeuren: de dag ervoor was Theun Dijkstra, de zoon van de naamgever van het toernooi en vader van onzer huidige sponsor Waling Dijkstra overleden. Theun was zijn vader na diens dood in 1981 als directeur van verffabriek Zandleven opgevolgd (praktisch gezien eigenlijk al enkele jaren eerder). Hoewel hij zelf absoluut geen schaker was, heeft hij vanaf het begin van de jaren ’90 het naar zijn vader genoemde toernooi financieel gesteund, een sponsoring die de jonge Waling Dijkstra na het terugtreden van zijn vader als directeur van Zandleven voortgezet heeft. Het deed Theun Dijkstra genoegen dat de naam ‘Waling Dijkstra’, die gedurende lange tijd in de vorige eeuw een bijzondere klank had in de schaakwereld , in de naamgeving van het toernooi voortleeft.

Lees meer: Vladimir Epishin wint alweer

Door Eddie Scholl

Een mooi toernooi weer, dat 34e Waling Dijkstra toernooi, met veel personen en elementen die elk jaar terugkeren. Zoals onze vaste sponsor Waling Dijkstra, die net als in vele voorgaande jaren bij de opening zijn gezicht liet zien en deze keer twee dochters meenam, van wie de oudste, Lidewey, het toernooi opende door de eerste zet te doen aan het bord van Vladimir Epishin en Wessel van der Berg. Zoals ook de speelzaal, de prachtige Gysbert Japicxzaal op de eerste verdieping van het Tresoarpand, die ons nu al tien jaar lang door Tresoar beschikbaar wordt gesteld. En zoals Eelke Heidinga, die elk jaar achter de schermen op foutloze wijze de ict voor het toernooi bestiert en en passant ook nog als hoffotograaf optreedt. Ook wedstrijdleider Erwin Denissen hoort langzamerhand tot de beproefde vaste krachten.

Lees meer: Epshin wint 34e Waling Dijkstratoernooi (2016)

Door Eddie Scholl

Veel bekende, maar toch ookweer een aantal onbekende gezichten onder de 68 deelnemers van het33e Waling Dijkstra rapidtoernooi. Heel opmerkelijk was de invasie van de familie Van Foreest, waarvan zoals bekend de oudste telg, Jorden, als 16-jarige inmiddels de grootmeesterstatus heeft verworven. Jorden kwam niet mee en ook broertje Tristan (10 jaar oud) moest wegens ziekte verstek laten gaan, maar met Lucas (14 jaar, rating al 2280!) in de A-groep en Pieter (13 jaar), Machteld en Nanne (beiden 8 jaar) in de B-groep was de familie nog zeer sterk vertegenwoordigd.

Lees meer: EPISHIN EN DE JONG WINNEN 33e WALING DIJKSTRATOERNOOI (2015)

Door Eddie Scholl

Het 32e Waling Dijkstra toernooi al weer en dat betekende een weerzien met veel oude, maar gelukkig ook veel nieuwe bekenden. Oude bekenden zoals Waling Dijkstra jr., al jaren onze vaste sponsor, die deze maal zijn dochter Ophelie meebracht om de openingszet te doen. Of zoals het personeel van Tresoar, dat even vriendelijk als altijd assistentie verleende. Of zoals veelvuldig winnaar Sipke Ernst, net terug van een gewonnen toernooi in Paramaribo. Even voor tienen belde hij op dat hij zich verslapen had, maar in de loop van de 2e ronde zou arriveren en inderdaad, de helft van zijn bedenktijd was reeds verstreken, toen hij gewapend met een noodzakelijk kopje koffie de speelzaal binnentrad om Maarten Etmans in de resterende 10 minuten keurig van het bord te schuiven. Maar ook zoals Rienk Sijbesma en Jan Hibma, die weinig van de 32 Waling Dijkstra toernooien gemist hebben. En natuurlijk vaste ICT-er en toernooifotograaf Eelke Heidinga, zonder wiens inbreng een Philidortoernooi ondenkbaar is.

Lees meer: Dimitri Reinderman sterkste in het 32e Waling Dijkstra toernooi (2014)

Lees meer: Waling Dijkstra Rapidtoernooi 30-11-2013 9e ronde topborden

Lees meer: Waling Dijkstra Rapidtoernooi 30-11-2013 7e ronde topborden

Het 31e Waling Dijkstra Rapidtoernooi en de 4e Haije Kramer meerkamp werden gelijktijdig gespeeld van 29 november 2013 t/m 1 december 2013.
Dat heeft veel publiciteit opgeleverd in vele vormen. Hieronder alle links naar verslagen, foto's, film en uitslagen.

Lees meer: Waling Dijkstra Rapid en Haije Kramer zeskamp 2013