Een prachtig toernooi weer, het 35e Waling Dijkstra toernooi, met een mooi aantal deelnemers en een sterke winnaar, niet geheel toevallig dezelfde als de beide vorige jaren.
Toch zat er een verdrietige kant aan het gebeuren: de dag ervoor was Theun Dijkstra, de zoon van de naamgever van het toernooi en vader van onzer huidige sponsor Waling Dijkstra overleden. Theun was zijn vader na diens dood in 1981 als directeur van verffabriek Zandleven opgevolgd (praktisch gezien eigenlijk al enkele jaren eerder). Hoewel hij zelf absoluut geen schaker was, heeft hij vanaf het begin van de jaren ’90 het naar zijn vader genoemde toernooi financieel gesteund, een sponsoring die de jonge Waling Dijkstra na het terugtreden van zijn vader als directeur van Zandleven voortgezet heeft. Het deed Theun Dijkstra genoegen dat de naam ‘Waling Dijkstra’, die gedurende lange tijd in de vorige eeuw een bijzondere klank had in de schaakwereld , in de naamgeving van het toernooi voortleeft.

Door het overlijden van Theun Dijkstra dus geen leden van de familie Dijkstra bij de opening, maar wel Bert Looper, de directeur van Tresoar, die in zijn toespraak met de verheugende mededeling kwam dat Tresoar  over niet al te lange tijd de grootste bibliotheek in ons land op het gebied van de denksporten schaken, dammen, bridge en go zal bezitten. Verder beloofde hij ook in de komende jaren huisvesting aan het WD toernooi te verlenen.
En toen kon er op bevel van arbiter Erwin Denissen geschaakt worden.
De A-groep had vooral in onze Russische stamgast GM Vladimir Epishin en de opkomende talenten Lucas van Foreest (16 jaar) en de 20-jarige Hing Ting Lai uit Amsterdam kanshebbers voor de eerste plaats. Lucas en Ting Ling hebben beiden de meestertitel al in hun bezit en staan bekend om hun snelschaakkwaliteiten. Hing Ting geldt in die discipline zelfs als de beste van Nederland.
Er hadden zich behalve Epishin nog twee in Duitsland woonachtige Russische grootmeesters van respectabele sterkte aangemeld: Pavel Ponkratov (2608) en Sergey Volkov (2649). Zij zijn echter nooit in of bij de speelzaal gesignaleerd; of ze echt van plan waren geweest de lange reis naar Friesland te ondernemen zal waarschijnlijk altijd in nevelen gehuld blijven.
Kanshebbers waren uiteraard ook nog onze eigen Migchiel, die het toernooi in 2015 samen met Epishin won en ex-Philidorspeler Nick Maatman, die de laatste jaren bij het Groningse SISSA behoorlijke progressie boekt.
Veel belangstelling ging verder natuurlijk uit naar de deelname van de 10-jarige Machteld van Foreest, die een paar weken eerder in het open toernooi van Hoogeveen furore maakte.

Na drie ronden had het drietal Epishin, Lai en Van Foreest resoluut de kop genomen met de maximale score, op een half puntje gevolgd door Migchiel en Bas van der Lijn, die onderling geremiseerd hadden. Bas had er wat voor over aan het toernooi mee te doen: hij had uit sportieve overwegingen gemeend de reis van zijn woonplaats Joure naar Leeuwarden per fiets te moeten afleggen en dat in de af en toe stromende regen. Het duurde tot voorbij het middaguur eer hij weer een beetje droog was. Zijn schaken leed er echter beslist niet onder.
Epishin had trouwens in de 2e  ronde tegen 20-jarige Jip Damen uit Voorschoten het geluk aan zijn zijde gehad, want lange tijd stond  hij verloren. Uiteindelijk verloor Jip door tijdgebrek.
Opmerkelijk was dat Machteld op dat moment alle drie partijen verloren had. Ook in de 4e ronde zou ze nog verliezen, alvorens ze met een eindsprint van 4 uit 4 toch nog haar klasse toonde.
In de volgende ronden rekende Epishin achtereenvolgens af met zijn beide grootste concurrenten, Van Foreest en Lai. Hij deed dat op een gestroomlijnde wijze met gezond positiespel en altijd minder tijd gebruikend dan zijn tegenstander. Daarmee had hij alle achtervolgers al op een vol punt achterstand gezet. Naast Lai en Van Foreest stonden ook Bas van der Lijn en, zeer verrassend, de Sneker  Selwyn Keuning op 4 punten.
In de 6e ronde wist Bas Epishin overtuigend op remise te houden, waardoor de achterstand van Lai en Van Foreest, die resp. Selwyn en Migchiel terugwezen, terugliep tot een half puntje.
In de voorlaatste ronde kregen de beide achtervolgers met elkaar te doen. De partij eindigde na een fel gevecht in remise, waardoor Epishin, die met achteloos gemak Nick Maatman aan de kant zette de marge met hen  opnieuw tot een vol punt kon uitbreiden. Behalve  Lai en Van Foreest was ook Bas door een mooie overwinning op clubgenoot Jan Hania op 5½ punt gekomen.
In de laatste ronde nam Epishin bepaald geen genoegen grootmeesterremise. Hij zette Selwyn Keuning kansloos van het bord en omdat ook Lai en Van Foreest wonnen - Lucas bracht Bas zijn enige nederlaag van de dag toe -, werden de beide jongelingen gedeeld tweede.  Nick Maatman en Bas deelden de vierde plaats.

De ratingprijzen in de 2e ratinggroep gingen naar de sterk spelende Minko Pieters uit Veendam, Selwyn Keuning en good-old Rienk Sijbesma; in de 3e ratinggroep naar de ouderwets op dreef zijnde Egbert Wind, dankzij haar eindsprint toch nog naar Machteld van Foreest en naar de immer jeugdige Zahid Dzaferspahic.

In de B-groep was op grond van zijn rating de Heerenvener Bas van der Zwaag, die na een bye in de 1e ronde uit de A-groep naar de B-groep was getransfereerd, dit om het aantal deelnemers in beide groepen even te maken, favoriet nummer 1. Hij was echter niet op dreef en kwam niet verder dan een plaats in de middenmoot.
Van meet af aan waren Jaap Bleekveld van SCL, onze penningmeester Erik van der Lee, de Franeker Willem Kuiper, Wytze van der Zee uit Sneek en Alexander van Setten uit Meppel in de bovenste regionen te vinden. Lange tijd verbleef ook ons jeugdtalent Tijn van Batenburg (14 jaar) daar, maar het toernooi duurde twee ronden te lang voor hem.
In de laatste ronde eindigden merkwaardig genoeg alle partijen aan de drie topborden in remise, waardoor uiteindelijk het viertal Bleekveld, Van der Lee,  Kuiper en Van Setten de 1e prijs deelde. Wytze van der Zee eindigde met Carlos Preuter uit Westervoort op een gedeelde 5e plaats.
Een ander jeugdig Philidortalent, Leandro Slagboom (10 jaar) begon  met 1 uit 4 , maar met zijn eindsprint van 4 ui 4 kwam hij maar weinig tekort om in de prijzen te vallen.
Met lege handen hoefde hij echter bepaald niet naar huis, want hij won niet alleen de prijs voor de beste jeugdspeler, maar ook de 1e ratingprijs in de 3e ratinggroep  van de B-klasse, voor Tijn en  Menno-Peter van der Meer uit Oosterwolde.
In de 2e ratinggroep gingen de ratingprijzen hier naar Wytze van der Zee, voorzitter Kees van Straten (het Philidorbestuur weerde zich kranig) en Wim Slootweg uit Grootebroek.
Overigens deden ook de beide andere jeugdspelers van Philidor, Marthijn Kooistra (11 jaar) en Fin Versteeg (12 jaar oud), af en toe leuke dingen.

Resteert nog een woord van dank aan het adres van de sponsors voor hun bijdragen, aan dat van de deelnemers voor hun steeds sportieve inzet, aan wedstrijdleider Denissen en aan het personeel van Tresoar dat weer uitermate vriendelijk en behulpzaam was. En natuurlijk aan Eelke Heidinga, die achter de schermen als digitale kracht weer veel en kundig werk verrichtte, maar zo nodig ook achter die schermen wegkwam, b.v. als fotograaf vermomd.
Tot volgend jaar maar weer. 

EIndstand groep A

Eindstand groep B

 

Foto's:

Deelnemers groep A

Deelnemers groep B

Prijsuitreiking + losse foto's